Для Вижницької міської ради надзвичайно важливою є співпраця із Програмою DOBRE

 Завершується 2021 рік, протягом якого Вижницька міська рада була учасником Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE).  Програма DOBRE спрямувала технічну та фінансову допомогу, створюючи умови для розвитку нашої громади. Фахівці Програми навчили виконавчий апарат, депутатів, громадські організації та ініціативних жителів громади краще управляти ресурсами; підвищувати рівень якості надання комунальних послуг; стимулювати місцевий економічний розвиток, посилювати залученість громадян до прийняття рішень.

 Завдяки Програмі DOBRE у Вижницькій міській територіальній громаді:

 -                       оновлена Стратегія сталого розвитку Вижницької територіальної громади на 2021-2029 роки, які визначає поточний стан розвитку, основні виклики і проблеми, та визначають стратегію їх подолання.

 -                       Розроблена Програма місцевого економічного розвитку Вижницької міської  територіальної громади Чернівецької області та План дій з її впровадження, в якій враховані наявні ресурси, галузі підприємництва, пріоритетні напрямки для інвестицій, потенційні партнерства, співпраця із державно-приватним сектором, напрями для професійно-технічного розвитку молоді та місцевих спеціалістів, визначають шляхи для посилення взаємодії між владою та бізнесом. В результаті реалізації даного компоненту створено сільськогосподарський кооператив «Вижницький продукт» в с. Іспас, який отримає необхідне обладнання в 2022 році.

 - За допомогою платформи DOBRE.Pytannia Вижницька міська рада провела опитування серед мешканців для визначення їх думки щодо якості наданих послуг. На основі результатів опитувань, визначено пріоритетною послугою, які потребує покращення – вуличне освітлення. В рамках даного компоненту в 2022 році буде придбано автопідйомник та обладнання для автоматичного управління вуличним освітленням у Вижницькій ТГ.

 -                       Для підвищення прозорості та зміцнення довіри з боку мешканців, Програмою DOBRE надано підтримку громаді у запровадженні практик ефективного бюджетування та управління фінансами. Співпраця із спеціалістами Вижницької міської ради ґрунтується на всебічній оцінці наявних систем та процедур у галузях фінансового управління та здійснення закупівель.

 - Програма DOBRE сприяла у створенні Молодіжного простору «Carpathian Gate» та молодіжної ради у громаді та провела навчання для молоді. Спеціальний набір інструментів та практичні рекомендації забезпечують якісну роботу молодіжної ради, посилить її голос у взаємодії із органом місцевого самоврядування.

 - Консультантами із публічних просторів і архітектури розробляється передпроєктна візуалізація реконструкції та зонування території Вічового майдану у місті Вижниця

 - Завдяки діяльності Програми DOBRE відбулося покращення роботи місцевого самоврядування через створення сучасних умов роботи Вижницької міської ради із забезпеченням широкого залучення громадськості, а саме встановлення системи голосування «Голос», яка сприяє розвитку спроможності органів місцевого самоврядування та покращує залучення громадян до прийняття рішень та процесів діяльності місцевого самоврядування

 - Передбачається у 2022 році в рамках проекту «Придбання мобільної сцени для Вижниці – фестивальної столиці Буковини» постачання даної сцени відбувається в рамках підтримки розвитку місцевої економіки та створення локації для подієвого туризму, що стає можливим завдяки Програмі DOBRE.

  В рамках Програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) реалізовуються наступні проєкти громадськими організаціями:

  1. Громадська організація «Волонтери Вижниці» - «Створення кімнати психологічної підтримки для осіб, які постраждали внаслідок домашнього насильства»

 2. Громадська організація «Центр розвитку громад» Ідея. Дія. Результат» - «Інструменти Е-демократії в твоїх руках»

 3. Громадська організація «Центр креативності та інтелектуального розвитку» -  «Бізнес –школа для жінок Вижницької громади»

 В своїй проектній діяльності Програма DOBRE сприяла посиленню Вижницької міської ради, поглибленню демократії та розвитку у процесі реформи децентралізації. DOBRE здійснює підтримку у побудові спроможних громад, спираючись на їх внутрішні потреби, запроваджуючи партисипативний підхід до співпраці мешканців та органів місцевого самоврядуванням, враховуючи гендерну рівність та інтереси представників різних груп населення. Для Вижницької міської ради надзвичайно важливою є співпраця із Програмою DOBRE оскільки завдяки підтримці Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) було налагоджено ряд змін у житті та діяльності Вижницької громади які в подальшому призведуть до позитивних наслідків для жителів громади.